Install Process for Debian

A good guide is http://www.squishychicken.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=2. It's for AMP and Asterisk 1.2, but can used to install freePBX instead.

Updated for FreePBX and other software version changes. I also felt it needed to be made more idiot proof for dummies like me who spent many frustrating hours trying to get it to work.

http://powerontech.com/freepbx-on-debian.htm

There is a good Ubuntu guide here that can be of assistance, until somebody writes an updated guide for freePBX 2.3 and Debian Etch.

Comments

matt's picture

I have updated the automated script for use with Debian 6 (Squeeze) give it a go and let me know if there are any issues.

cheers

available here

www.corenetworks.com.au/wiki

please support the FreePBX company!

Updated version of the automated (scripted) Debian Lenny, Asterisk and FreePBX installation.

Also documented manual install for the same.

http://www.corenetworks.com.au/wiki/doku.php

Thanks to the Freepbx team for a wonderful product, it just keeps getting better!

YoK's picture

I made a how-to about Asterisk 1.4.18 + FreePBX 2.4.0 installation on Debian Etch.

http://www.queret.net/blog/index.php/2008/01/10/108-asterisk-freepbx-on-debian-etch

Also, Thk to FreePBX Team. Very Good Job !

YoK's picture

You can find a bash script to install Asterisk + Freepbx on Debian Etch at this URL :
http://www.queret.net/blog/index.php/2008/08/13/124-asterisk-freepbx-sur-debian-etch-installation-script-v03

There are a version in french and an other in english Wink

Yoann

debpbx's picture

Hola amigos tengo el agrado de presentar una nueva distribución PBX pero con la particularidad que está basada en Debian Lenny 5.0. Esta dirigida a todos los fanáticos de Debian. Simplemente instalale tu Debian base y ejecutá el script de instalación y él se ocupa de lo demás.

¿Porqué usar DebPBX?
Siendo usuario y administrador de plataformas para telefonía ip me topé con muchas contribuciones muy interesantes pero ninguna cumplían con mis necesidades. No me sentía a gusto usando CentOs y necesitaba optimizar al máximo la plataforma.

Entonces empecé a buscar información y pensé ¿Porqué no? ¿Porqué no creo mi propia plataforma? Tras un largo periodo de testeo y meditación llego a la conclusión de que es tiempo de liberar mi trabajo.

Todos pueden opinar y ayudarme a mejorarla ya que siempre se necesita gente con buenas ideas y buena onda.

Para mi satisfacción ya hay usuarios que están usando DebPBX en producción y los comentarios son positivos, no hablo más y díganme ustedes que les parece.

DebPBX esta bajo licencia GPLv2 tanto el script de instalación y todos sus componentes.

------------------------------------------------------------------------------------------
Características:

Asterisk v1.4.22
Sonido
Castellano (De la gente asterio.com.ar)
Libpri v1.4.7
Asterisk Addons v1.4.7
DAHDI v2.1.0.4+2.1.0.2

FreePBX v2.5.1
Modulos
Config Editor v1.0.3
PhpMyAdmin v2.11.9.4.1
SyS Info v2.5.5
Vmail Admin v2.5.7

A2billing v1.3.4c

Comando
dpsecurity - Comando para cambiar todas las contraseñas por defecto

http://www.opentecnologic.com/descargas/debpbx/DebPBX-1.2.sh
http://www.opentecnologic.com/descargas/debpbx/links_rapidshare.txt

Saludos
Federico Pereira

deltavoip's picture

Hola Federico.

Lo acabo de probar.

La instalación perfecta, ningun bug y todo super automático.

Gran trabajo el tuyo.

Gracias por todo.

Great Job.

Perfect installation, no bug´s and very fast.

Thanks for all.

Deltavoip
comunicação eficiente

debpbx's picture

DebPBX es una plataforma de software libre (bajo licencia GPL) basada en Asterisk que proporciona funcionalidades de una central telefónica (PBX). Como cualquier PBX, se puede conectar un número determinado de teléfonos para hacer llamadas entre sí e incluso conectar a un proveedor de VoIP o bien a una ISDN(RDSI) tanto básicos como primarios.

Características importantes:

# Debian 5.0.5 Lenny - versión NetInst
# Asterisk Versión: 1.4.29
# Asterisk Addons Versión: 1.4.10
# Dahdi Complete Versión: 2.2.1.1+2.2.1.1
# Libpri Versión: 1.4.10.2
# Spandsp Versión: 0.0.6pre12
# AGX-AST-ADDONS Versión: 1.4.24.5
# FreePBX Versión: 2.7.0
# AvantFax Versión: 3.1.6
# AvantFax Versión: 3.3.1
# A2Billing Versión: 1.7.0

1. Basado en Debian Lenny 5.0.5 – NetInst tanto en 32bit como 64bit
2. Es una distribución de Asterisk compilada no a través paquetes.
3. Tiene un mejor desempeño y performance sobre otras distribuciones.5.
4. Fácil uso.
5. Robusto y confiable.
6. Generados aleatoriamente Contraseñas.
7. Instalación desatendida desde el cdrom que pesa 256mb solamente

DebPBX esta bajo licencia GPLv2 tanto el script de instalación y todos sus componentes.

Sitio web:
http://www.debpbx.org

Download:
http://sourceforge.net/projects/debpbx/

Video Youtube:
http://www.youtube.com/v/kCGZCptmKME
http://www.youtube.com/v/zHmBM5mqwQM
http://www.youtube.com/debpbx

Facebook
http://www.facebook.com/debpbx

Twitter
http://twitter.com/debpbx

garyrust's picture

See http://knoppixpbx.tiddlyspot.com/index.html for most current script

Script to Install FreePBX on Knoppix 6.4.2 CD or DVD (DVD is too big to remaster - see above link)

* Be sure to use Webmin (after it installs) to set the root password in mysql

!/bin/bash

# Install Webmin
cd /usr/src
wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin-1.530.tar.gz
tar -xvvzf webmin-1.530.tar.gz
webmin-1.530/setup.sh /opt/webmin
rm -R webmin-1.530

# Get Asterisk-1.8.1.1
wget http://downloads.asterisk.org/pub/telephony/asterisk/asterisk-1.8.1.1.tar.gz
tar -xvvzf asterisk-1.8.1.1.tar.gz

# Install Pre-Requisites:

apt-get update
apt-get install build-essential autoconf automake libtool flex bison libssl-dev libnewt-dev libncurses5-dev
apt-get install linux-headers-`uname -r`
apt-get install sox curl subversion subversion-tools
apt-get install mysql-client mysql-server libmysqlclient-dev
apt-get install php5 php5-cli php5-curl php5-gd php5-json php5-mcrypt php5-mhash php5-mysql
apt-get install php5-suhosin php5-xmlrpc php5-xsl php-pear
apt-get install apache2 apache2-mpm-prefork
apt-get install phpmyadmin libxml2-dev php-pear
apt-get install

# Setup Accounts:

adduser --system --home /var/lib/asterisk --group asterisk
mkdir /var/run/asterisk
chown -R asterisk:asterisk /var/run/asterisk

# Setup MySQL:
mysqladmin -u root password 'password'
mysqladmin -p create asterisk create asteriskcdrdb
echo "GRANT ALL PRIVILEGES ON asterisk.* TO asterisk@localhost IDENTIFIED BY 'amp109';" | mysql -u root -p
echo "GRANT ALL PRIVILEGES ON asteriskcdrdb.* TO asterisk@localhost IDENTIFIED BY 'amp109';" | mysql -u root -p

# Configure Apache Files:
#(/etc/apache2/apache2.conf):
#User asterisk
#Group asterisk

echo "Configure Apache Files User and Group, save file and exit editor"
echo "User asterisk"
echo "Group asterisk"
leafpad /etc/apache2/apache2.conf

# Compile Asterisk Sources:
cd asterisk-1.8.1.1
./configure && make install && make samples && cd -
cd /usr/src

#(/etc/asterisk/asterisk.conf):
#astrundir => /var/run/asterisk

echo "Configure asterisk.conf, save file and exit editor"
echo "astrundir => /var/run/asterisk"
leafpad /etc/asterisk/asterisk.conf

#(/etc/php5/apache2/php.ini):
#post_max_size = 20M
#upload_max_filesize = 20M

echo "Configure php.ini, save file and exit editor"
echo "post_max_size = 20M"
echo "upload_max_filesize = 20M"
leafpad /etc/php5/apache2/php.ini

# Install PEAR for PHP:
pear install db

# Get FreePBX
wget http://mirror.freepbx.org/freepbx-2.8.0.tar.gz
tar -xvvzf freepbx-2.8.0.tar.gz

# Setup Asterisk:
#
cp /usr/src/freepbx-2.8.0/start_asterisk /etc/init.d
chmod +x /etc/init.d/start_asterisk
/etc/init.d/start_asterisk start
leafpad /etc/inittab #
chown -R asterisk:asterisk /var/spool/asterisk/
chown -R asterisk:asterisk /var/log/asterisk/
chmod -R -v 777 /var/lib/asterisk/sounds/*

#Setup FreePBX:
#svn co https://amportal.svn.sourceforge.net/svnroot/amportal/freepbx/branches/2.3/ /usr/src/freepbx
mysql -p asterisk < /usr/src/freepbx-2.8.0/SQL/newinstall.sql
mysql -p asteriskcdrdb < /usr/src/freepbx-2.8.0/SQL/cdr_mysql_table.sql
cd /usr/src/freepbx-2.8.0 && ./install_amp --username=root --password=password && cd -

#Install Openfire Jabber Server
apt-get install sun-java6-jre
wget http://www.igniterealtime.org/downloadServlet?filename=openfire/openfire_3.6.4_all.deb
dpkg -i downloadServlet?filename=openfire%2Fopenfire_3.6.4_all.deb

#Install Mediawiki
wget http://download.wikimedia.org/mediawiki/1.16/mediawiki-1.16.0.tar.gz
tar -xvvzf mediawiki-1.16.0.tar.gz
mv mediawiki-1.16.0 /var/www/wiki
chmod 777 /var/www/wiki/config

#Cleanup
# Asterisk.sh
rm freepbx-2.8.0.tar.gz
rm -R asterisk-1.8.1.1
rm freepbx_ubuntu_howto.pdf
rm asterisk-1.8.1.1.tar.gz
# linux-headers-2.6.36.1
# config.log
# linux-source-2.6.36.1.tar.bz2
rm -R freepbx-2.8.0
rm webmin-1.530.tar.gz
rm downloadServlet?filename=openfire%2Fopenfire_3.6.4_all.deb
rm mediawiki-1.16.0.tar.gz

YoK's picture

I made a how-to in french about Asterisk 1.8 + FreePBX 2.9 installation on Debian Squeeze.

Available on my blog : http://www.queret.net/blog/2011/09/asterisk-freepbx-installation/

olaffi's picture

Hey YoK, there are some spelling mistakes but a great manual, worked like a charm. Some kind of real perfection... :-)! Good job thank you..

This could be added to your installation instructions for automatic start of asterisk after boot:

vi /etc/rc.local

#add the folowing before the line with "exit 0"
/usr/local/sbin/amportal start

Juggernaut MX's picture

A small addition to your manual, YoK.
With some kernels like amd64 this "aptitude install linux-source-2.6 kernel-package make g++ libncurses5-dev" won't work, cause dahdi module won't install inside your kernel. So right think is to install "linux-headers-($uname -r)" instead of "linux-source-2.6" and after "ln -s /usr/src/linux-headers-($uname -r) /usr/src/linux". After this two steps your dahdi module will install properly.
Anyway thanks for your great manual! Good work! And sorry for my brute language... Smile

binary_dreamer's picture

Hi Vozbox. Nice script. will you be able to make it in English, please?

eddie's picture

Hello,

Can't get this working without losing my horde and ispConfig3 and drupal and wordpress and other sites I have in /var/www/

Does this only work (freepbx and asterisk, dadhi, etc...) if you dedicate the server to it? OR can it work alongside ispconfig3, horde groupware, and other sites and apps?

Incredible, I looked for days and still can't get an answer on this in any docs.

Thanks for your help. If it can work alongside, then what user and group do you give apache2 in the apache2 configuration file?, and what groups must the asterisk and asteriskuser be made part of, etc... and any related permissions problems info.

Thanks.

reconwireless's picture

There are instructions for installing on Debian Wheezy in the FreePBX Wiki: http://wiki.freepbx.org/display/HTGS/Installing+FreePBX+on+Debian+Wheezy

Preston McNair | FreePBX/Schmooze Com, Inc